PETITIA FSS METAROM depusa la Guvernul Romaniei in data de 6 februarie 2017

                                                                                                                                Nr. 28/06.02.2017

Catre,

Guvernul Romaniei

In atentia domnului Prim Ministru Sorin GRINDEANU

 

Federatia Sindicala a Siderurgistilor METAROM care reuneste in componenta ei majoritatea sindicatelor si implicit a lucratorilor din metalurgia romaneasca, va adreseaza aceasta petitie  cu speranta de a ne fi alaturi in solutionarea unor aspecte care afecteaza grav activitatea salariatilor din Romania.

Societatea romaneasca este un construct al discrepantelor multiple. Intr-o societate normala, legislatia muncii contribuie in mod esential si relevant la crearea unui echilibru social, la eliminarea asperitatilor si la realizarea acelei coeziuni interumane care duce la progres.

Din pacate, actuala legislatie a muncii (Legea Dialogului Social si Codul Muncii) a eliminat Contractul Colectiv de Munca la nivel National si Contractele Colective la nivel de ramura. Negocierile colective sunt obligatorii doar la nivel de unitate, daca aceasta are peste 21 de salariati.

Indiscutabil, ultimele guverne ale Romaniei au luat masura benefica de majorare a salariului minim pe economie, ceea ce reprezinta un ajutor pentru paturile defavorizate.

Dar aceasta crestere n-a ajutat lucratorii din firmele mari, in absenta unor coeficienti de ierarhizare care sa oblige patronatele sa mareasca toate salariile odata cu cresterea salariului minim. S-a ajuns, inclusiv la unele intreprinderi din metalurgie, la o aplatizare a salariilor lucratorilor, ceea ce demobilizeaza competenta si nu mai stimuleaza valoarea.

Exista la ora actuala foarte multe firme mari in care, intre 25% si 60% dintre lucratori au salariul minim pe economie.

In virtutea solidaritatii sociale, care trebuie sa anime orice societate moderna normala, va rugam sa fiti alaturi de noi in promovarea acestor modificari legislative la toate nivelele decizionale din Romania.

In acest context, va rugam sa fiti alaturi de miscarea sindicala romaneasca pentru modificarea Legii 62/2011 a Dialogului Social, in urmatoarele aspecte:

  1. Reintroducerea obligativitatii de a avea un Contract de Munca la nivel national aplicabil tuturor salariatilor din Romania.
  2. Reintroducerea coeficientilor de ierarhizare (in functie de studiile angajatului si de calitatea activitatii depuse) in Contractul Colectiv de Munca la nivel national.
  3. Eliminarea conditionarilor aberante impuse pentru incheierea si inregistrarea Contractelor Colective de Munca la nivelul sectoarelor de activitate, care fac imposibila existenta unor astfel de contracte.

Credem ca este vital-necesara eliminarea urmatoarelor paragrafe din Legea Dialogului Social:

  • 143.(3) – „Contractul colectiv de munca va fi inregistrat numai in situatia in care numarul de angajati din unitatile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat jumatate din numarul total al angajatilor din sectorul de activitate respectiv”.
  • 146.(1).b – „Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul”.
  1. Obligativitatea negocierii dar si incheierii unui Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate economica.

De altfel, pentru relevanta demersului nostru si pentru formarea unor puncte de vedere comune, va rugam sa acceptati o intalnire cu reprezentantii sindicatelor afiliate FSS METAROM.

Cu stima,

Consiliul de Coordonare al

FSS METAROM

6 Februarie 2017