INFORMARE cu privire la intalnirea avuta la Guvern in data de 6 februarie 2017

In ziua de 6 februarie 2017, o delegatie din partea Cartelului Alfa, formata din: Bogdan Hossu, Petru Dandea, Marius Cornenco, Ioana Stoica (presedinta Federatiei sindicatelor din serviciile publice), a participat la o intalnire cu domnul Gabriel Petrea, Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social.

Paleta discutiilor a fost destul de vasta, nivelul de abordare destul de ridicat, iar subiectele analizate se pot vedea in informarea trimisa de Cartelul Alfa.

In ceea ce ne priveste, in conformitate si cu petitia pe care federatia a intocmit-o in aceasta perioada, am insistat pe modificarea Legii dialogului social, nr. 62/2011, in urmatoarele aspecte:

  1. Reintroducerea obligativitatii de a avea un Contract de Munca la nivel national aplicabil tuturor salariatilor din Romania.
  2. Reintroducerea coeficientilor de ierarhizare (in functie de studiile angajatului si de calitatea activitatii depuse) in Contractul Colectiv de Munca la nivel national.
  3. Eliminarea conditionarilor aberante impuse pentru incheierea si inregistrarea Contractelor Colective de Munca la nivelul sectoarelor de activitate, care fac imposibila existenta unor astfel de contracte.

Credem ca este vital-necesara eliminarea urmatoarelor paragrafe din Legea Dialogului Social:

  • 143.(3) – „Contractul colectiv de munca va fi inregistrat numai in situatia in care numarul de angajati din unitatile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat jumatate din numarul total al angajatilor din sectorul de activitate respectiv”.
  • 146.(1).b – „Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul”.
  1. Obligativitatea negocierii dar si incheierii unui Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate economica.

Reactia ministrului a fost destul de pozitiva, mai ales ca stia destul de multe lucruri despre starea de fapt din intreprinderile romanesti, despre relatiile patronat-sindicate, despre climatul social tensionat prin aplicarea legii 62/2011.

Am primit promisiunea ca aceasta lege se va modifica, dupa consultarile urmatoare pe care le va avea cu organizatiile sindicale si patronale.

Interesant a fost ca ne-a propus sa ne gandim si la modificari legislative (bine motivate) care sa ne ajute sa sindicalizam cat mai multi salariati din Romania. In acest sens, asteapta de la noi propuneri concrete.

In final, l-am rugat in mod insistent si imperativ sa programeze o intalnire separata, doar cu reprezentantii FSS METAROM, pentru a discuta problemele concrete ale metalurgiei si ale economiei real-productive.

Important pentru noi este sa ne sustinem in continuare doleantele si revendicarile cu cat mai multa vigoare, consecventa si tenacitate.