Congresul 5 FSS METAROM

afis
 1. TABLOUL GENERAL AL PERIOADEI

1.1. Contextul economico-social si politic

Anul care a trecut de la ultimul Consiliu General al federatiei noastre a fost destul de straniu pentru societatea romaneasca, chiar daca, in linii mari, principalele nuante si caracteristici s-au mentinut sub acelasi spectru.

In sfera politicului, PSD-ul, care a castigat detasat alegerile parlamentare, s-a trezit ca detine o putere cu care nu stie ce sa faca. Cu toate ca avea un program de guvernare coerent si destul de bine articulat, cand a fost vorba sa-l puna in aplicare, s-a impiedicat de propria-i neputinta.

Opozitia politica practic nu exista. Liderii din opozitie isi vad de propriile lor interese, si atat. Tara nu conteaza nici pentru acestia. De ce sa se chinuie sa aiba idei, sa caute solutii, sa critice partidele aflate la guvernare, cand aia se devoreaza intre ei ca niste canibali? Iar presedintele tarii pare un personaj surprins si deranjat de orice eveniment, care nu vrea sa se implice, gandindu-se obsedant la vacantele lui prelungite si la linistea “olimpiana” a maretiei lui.

Intr-un asemenea climat, coalitia la guvernare a incercat luarea unor masuri benefice pentru populatie. Trebuie sa recunoastem in mod obiectiv ca marirea salariului minim pe economie si implementarea unei legi unitare a salarizarii pentru bugetari au fost masuri bune si necesare. Din pacate, bunele intentii initiale au fost torpilate de inconsecventele multiple ale coalitiei aflata la guvernare si de incapacitatea acesteia de a armoniza diversele interese ale unor categorii sociale.

Ne exprimam parerea ca dincolo de distorsiunile multiple si normale care caracterizeaza sistemul democratic contemporan, in epoca actuala, pentru orice guvernare, prioritatea-prioritatilor trebuie sa fie reglementarea cat mai eficienta a relatiilor de munca. Mai ales in contextul actual romanesc, in care incepe sa se manifeste cu acuitate lipsa unei forte de munca calificate, la diverse niveluri.

Tensiunile multiple din societatea romaneasca sunt datorate raporturilor dintre clasele si categoriile sociale, ale caror aspiratii, interese si deziderate sunt disonante sau chiar antitetice. Intr-o societate normala, legislatia muncii contribuie in mod esential si relevant la crearea unui echilibru social, la eliminarea asperitatilor si la realizarea acelei coeziuni interumane care duce la progres.

La ora actuala, nici patronatele si nici fortele politice din Romania nu doresc sindicate puternice si depun in continuare toate eforturile pentru minimizarea lor si pentru slabirea puterii acestora. In acest context, in relatiile de munca nu se mai vor reglementari colective, ci individuale, tocmai pentru a micsora drepturile salariatilor, pentru a-i exploata mai intens, actionand dupa cinicul principiu “divide et impera”. Din nefericire, pentru marea masa a cetatenilor romani, resorturile nefaste ale acestei societati capitaliste salbatice, plasmuieste alienare, disperare si suferinta.

 

1.2. Contextul organizational al FSS METAROM

In anul care s-a scurs, federatia noastra a avut un parcurs pozitiv, fiind pe o panta ascendenta. Datorita unui management eficient si realist am ajuns sa fim solvabili, sa ne achitam toate datoriile mai vechi si sa fim la zi cu plata cotizatiilor catre CNS Cartel Alfa si a celor internationale.

Prin activitatea eficienta, responsabila si coerenta, prin normele de valori promovate, prin claritatea si profunzimea conceptiilor si dezideratelor, prin valoarea propunerilor avansate, FSS METAROM si-a castigat si in acest an un real RESPECT, atat in miscarea sindicala cat si la nivelul factorilor guvernamentali. Astfel, reprezentantii nostri s-au intalnit in acest an de 2 ori cu ministrul pentru dialog social, unde au venit cu propuneri concrete.

La mitingul de protest din data de 4 octombrie 2017, organizat de CNS Cartel Alfa in fata Guvernului Romaniei, federatia noastra a avut o prestatie deosebita, prin numarul si abnegatia participantilor, prin recuzita folosita si prin valoarea discursiva a celor ce au luat cuvantul.

Principalele revendicari ale acestui miting de amploare din Bucuresti dar si a manifestatiilor stradale anterioare au fost:

 1. Renuntarea la mecanismul de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat

Daca s-ar aplica aceasta masura (cum intentioneaza Guvernul), veniturile nete ale angajatilor ar scadea, pentru ca nu exista inca un mecanism valid care sa oblige angajatorii sa creasca salariile brute cu valoarea taxelor sociale transferate catre angajat.

 1. Modificarea Legii 62/2011, a Dialogului social in varianta propusa de sindicate

Principalele modificari sunt:

 1. Reintroducerea obligativitatii de a avea un Contract de Munca la nivel national aplicabil tuturor salariatilor din Romania.
 2. Reintroducerea coeficientilor de ierarhizare (in functie de studiile angajatului si de calitatea activitatii depuse) in Contractul Colectiv de Munca la nivel national.
 3. Eliminarea conditionarilor aberante impuse pentru incheierea si inregistrarea Contractelor Colective de Munca la nivelul sectoarelor de activitate, care fac imposibila existenta unor astfel de contracte.

Credem ca este vital-necesara eliminarea urmatoarelor paragrafe din Legea Dialogului Social:

 • 143.(3) – „Contractul colectiv de munca va fi inregistrat numai in situatia in care numarul de angajati din unitatile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat jumatate din numarul total al angajatilor din sectorul de activitate respectiv”.
 • 146.(1).b – „Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul”.

RESPECTUL pe care l-a castigat FSS METAROM atat in randul miscarii sindicale din CNS Cartel Alfa cat si in randul altor structuri guvernamentale  si ale societatii civile din Romania, inclusiv a importantei fundatii germane “Friedrich Ebert” a avut ca fundament urmatoarele realitati-argumentative:

 • Calitatea expertizei unora dintre lideri
 • Valoarea si coerenta propunerilor pe care le-a lansat in spatiul public
 • Atmosfera de liniste si aparenta solidaritate din interiorul organizatiei
 • Solvabilitatea federatiei
 • Plata la zi a cotizatiilor catre Cartel Alfa si catre structurile sindicale internationale
 • Pozitia de avangarda si progresista in problematicile sociale nationale
 • Participarea relevanta la manifestatiile stradale
 1. DREPTURILE LUCRATORILOR

Contractul colectiv de munca – simbolistica sperantelor noastre dezagregate

A mai trecut inca un an, iar una dintre problematicile cele mai stringente si mai spinoase ale societatii romanesti a ramas tot nerezolvata: modificarea legislatiei muncii.

Filosofia existentiala a capitalismului si mecanismele sale intrinseci se bazeaza pe antagonismul dintre munca si capital, dintre lucrator si angajator, dintre sindicate si patronate. Structurile asociative sindicale militeaza pentru cat mai multe reglementari in relatiile de munca si in cele sociale, in timp ce patronatele vor dereglementare.

In societatile moderne, civilizate si responsabile, raportul dintre munca si capital este reglementat in mod veridic si optimal, astfel ca se realizeaza un echilibru benefic tuturor. Dovada cea mai elocventa este aplicarea “modelului social european” in tarile Europei de vest, care a diminuat tensiunile si a crescut nivelul prosperitatii.

Cu toate ca se afirma in mod fatarnic ca Romania se “europenizeaza”pe zi ce trece, tara noastra a alunecat indubitabil pe panta unui “neoliberalism” necrutator. Astfel, in anul 2011, guvernul Boc a modificat legislatia muncii in beneficiul patronatelor defavorizandu-i flagrant pe salariati.

Noul Cod al Muncii si Legea dialogului social au amplificat injustitia sociala, marind enorm polarizarea sociala, in care bogatii devin din ce in ce mai bogati iar saracii din ce in ce mai saraci. Societatea romaneasca este un construct al discrepantelor multiple, in care tot ce era mai valoros a fost vandut strainilor si in care o minoritate de oameni imbogatiti in mod dubios sfideaza cu opulenta lor majoritatea populatiei, care traieste cu incertitudinea zilei de maine.

Contractele Colective de Munca au aparut din necesitatea de a diminua exploatarea sociala, de a umaniza capitalismul, de a predictibiliza raporturile de munca. Cel mai important este Contractul colectiv de munca la nivel national, care este aplicabil tuturor salariatilor, indiferent de domeniul unde lucreaza. In Romania el a fost eliminat, sub presiunea patronatelor, invocandu-se o iluzorie flexibilizare a pietei muncii.

In concordanta cu “Legea dialogului social”, negocierile colective sunt obligatorii doar la nivel de unitate, daca aceasta are peste 21 de salariati. Dar in majoritatea firmelor medii si mici nu exista sindicate, iar acolo unde sunt prezente, negociatorii acestora sunt vulnerabili in raport cu administratia.

La nivelul sectoarelor de activitate, posibilitatea negocierii, semnarii si inregistrarii contractelor colective este extrem de redusa, datorita prevederilor legislative foarte restrictive. Practic, in ultimii 7 ani nu s-a incheiat nici un astfel de contract la nivel sectorial, demonstrandu-se astfel ca prevederile legislative au fost create pentru a stopa un astfel de demers.

Culmea ipocriziei este ca, structurile patronale din metalurgie au propus FSS METAROM, inca de acum 3 ani negocierea unui contract colectiv la nivelul sectorului de activitate. Ulterior, in repetate randuri, reprezentantii federatiei noastre au facut multiple diligente, verbale si scrise, catre patronat, pentru intalniri bilaterale si pentru demararea discutiilor privind negocierile. N-am primit nici un raspuns. La un moment dat, am aflat ca structura federativa patronala nici nu are reprezentativitate pe sectorul metalurgie si nici nu face efortul de a o obtine. In acest context, nici macar nu putem demara negocierile, iar de incheierea, semnarea si inregistrarea unui astfel de contract, nici nu poate fi vorba.

FSS METAROM are reprezentativitate pe sectorul de activitate metalurgie si poate oricand sa inceapa negocierile cu patronatul. Reprezentativitatea pe care o avem ne poate ajuta sa negociem un CCM pe metalurgie, dar poate ajuta si unele sindicate din baza la negocierile din intreprinderi, desigur, in conditiile legii.

Indiscutabil “cheia de bolta”a negocierii si incheierii unui CCM pe metalurgie este modificarea Legii 62/2011. Este necesar ca sa se schimbe prevederile actuale ale articolelor 143.(3) si 146.(1).b, in sensul ca in loc de “mai mult de jumatate” sa se precizeze un procent mai mic.

3. PREOCUPARI REFERITOARE LA POLITICILE INDUSTRIALE

De peste 25 de ani, in Europa, se manifesta un proces de dezindustrializare continua, care se extinde cu pregnanta. Este un trend sub ale carui auspicii economia reala, in special industria producatoare de bunuri se minimizeaza, isi reduce anvergura, lasand ca piata sa fie invadata de produse realizate pe alte continente. Noua filosofie economica europeana promoveaza ideea ca locuitorii vechiului continent pot trai bine din activitati tertiare, ca sfera echivoca a serviciilor si a activitatilor speculative poate aduce bunastare si prosperitate, cu eforturi mult mai mici.

In perioadele de liniste si stabilitate economica acest model functioneaza destul de bine, insa in contextul crizelor si distorsiunilor structurale, aceasta arhitectura economica isi arata adevaratele hiatusuri. Sfera serviciilor devine o efemerida si numai productia de bunuri materiale concrete si palpabile poate rezista cu succes seismelor crizei.

Tocmai in acest context, nu se poate sa nu ne amintim de anii 1990-2004, cand sindicatele sustineau cu rigoare mentinerea si sprijinirea industriei romanesti, chiar daca aceasta trecea prin momente mai delicate. Din nefericire, guvernantii acelor ani, inspirati din exterior de doctrina neoliberalismului exacerbat, sustineau ca “statul e cel mai prost manager”, iar industria romaneasca e un “morman de fiare vechi”.

Astfel, in iresponsabilitatea lor, acei guvernanti au dezlantuit procedura “privatizarilor accelerate, in orice conditii”. Au fost vandute pe sume insignifiante amplasamente economice extrem de viabile, au fost lichidate cu o frenezie nebuna unitati industriale rentabile, au fost aruncate in neant intregi ramuri economice exponentiale. Esential era ca Romania sa nu mai reprezinte un factor economic concurential relevent pentru alte state.

La ora actuala, toate marile intreprinderi metalurgice sunt detinute de companii din strainatate.

In ultimul an, tabloul sinoptic al firmelor din metalurgie unde FSS METAROM are sindicate, nu este diferit de perioadele anterioare. Cea mai serioasa structura patronala este grupul Tenaris, care dezvolta an de an un program investitional important, atat la Silcotub Zalau cat si la Combinatul siderurgic de la Calarasi.

Un alt exemplu pozitiv este concernul sud-coreean Samsung, care investeste si modernizeaza an de an uzina Otelinox din Targoviste, pe care a adus-o la performante economice admirabile.

Corporatia Arcelor Mittal mentine inca vii cele trei amplasamente economice cumparate in Romania, respectiv combinatele de la Galati, Hunedoara si Roman. Comparativ cu alte perioade din existenta acestor intreprinderi, productia fizica e mult mai mica, iar singura investitie majora o reprezinta laminorul de “europrofile” de la Hunedoara.

Intreprinderile care au apartinut grupului Mechel si care acum sunt in proprietatea unei firme subsidiare a acestuia, isi duc in continuare existenta la o limita ontologica de avarie, sperand ca viitorul va fi mai bun.

4. SUSTENABILITATEA FSS METAROM

In ultimul an, federatia noastra s-a stabilizat sub raport existential, a fost in avangarda sindicalismului romanesc pentru crearea unei societati mai drepte, a avut interventii valorizatoare si pertinente la diverse niveluri sociale.

Factorii externi care au afectat sustenabilitatea federatiei si in aceasta perioada au fost determinati de prevederile nefaste ale legislatiei muncii. Legea Dialogului Social si noul Cod al Muncii isi fac simtite an de an efectele dramatice pentru majoritatea lucratorilor, adancind nedreptatile si amplificand abuzurile. Astfel, salariatii sunt din ce in ce mai exploatati si li se incalca din ce in ce mai multe drepturi. Organizatiile sindicale sunt incorsetate de prevederi legislative stupide si retrograde, care le micsoreaza capacitatea de actiune sau le anihileaza forta de penetratie sociala.

Problemele interne mai vechi ale federatiei noastre s-au manifestat si in ultimul an: scaderea numarului de membri, dificultatile financiare, intarzierile la plata cotizatiei de catre unele sindicate, lipsa unei solidaritati reale, nerespectarea principiilor sindicalismului, lipsa de reformare sindicala.

In domeniul informarii-comunicarii, activitatea s-a mentinut la standardele inalte ale anilor anteriori. La fiecare intrunire a Consiliului de Coordonare, fiecare participant a primit un set de documente care cuprindea:executia bugetara la zi, situatia platii cotizatiei, documente juridice importante, statistici relevante, documente de lucru pe diverse teme, extrase de presa ce vizau activitatea sindicala sau cele care reliefau aspecte sociale importante.

Pe langa acestea, la lucrarile anuale ale Consiliului General a fost distribuit fiecarui participant “Raportul de activitate”, care sintetiza activitatea desfasurata in ultimul an, care reliefa ansamblul preocuparilor si eforturilor noastre comune, care exprima conceptiile noastre diacronice asupra lumii si societatii, care prefigura strategiile noastre pentru imbunatatirea raporturilor de munca din unitatile economice unde avem sindicate.

Din pacate, si in ultimul an, activitatea de educatie-formare a urmat acelasi trend descendent, existent de mai multi ani. Credem ca este o greseala, in conditiile in care societatea omeneasca evolueaza cu o viteza astronomica.

Ne exprimam convingerea ca pe termen scurt FSS METAROM poate supravietui cu actualele sale resurse umane si financiare. Insa, pe termen mediu si lung, sustenabilitatea federatiei nu poate exista printr-o enclavizare fortata si sterila. Este vital-necesara fuziunea cu alte structuri sindicale, care sa aduca resurse umane si financiare, care sa creeze un nou suflu de gandire si de exprimare.

5. FSS METAROM SI MISCAREA SINDICALA

5.1. FSS METAROM – membra a CNS CARTEL ALFA

Federatia noastra face parte din structurile sindicale care in 1990 au fondat Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa. In cei peste 27 de ani noi ne-am demonstrat in mod constant fidelitatea si devotamentul, n-am parasit Confederatia si i-am sustinut in mod constant activitatea. Ceea ce ne-a unit au fost dezideratele comune si setul de valori progresiste care ne anima, credinta sincera ca sindicatele pot duce la o transformare benefica a societatii romanesti.

Din pacate adevaratele structuri ale societatii civile care sunt sindicatele, sunt boicotate, minimalizate si ridiculizate de unele autoritati ale statului si de mass-media. In ultima vreme sunt umflate artificial tot felul de ONG-uri dubioase, lipsite de substanta ideatica si de continut moral, care promoveaza interese obscure sau oculte, fiind ghidonate de structuri subterane. Practic, manipularea opiniei publice de catre forte interesate se manifesta cu o magnitudine incredibila.

Chiar si in aceasta conjunctura nefasta si greu suportabila, federatia noastra a ramas loiala principiilor sindicalismului si Confederatiei Cartel Alfa. Cotizatia a fost platita la zi si participarea la toate actiunile acesteia a fost constanta

5.2. Relatii internationale

FSS METAROM este membra activa si responsabila a celor doua mari entitati sindicale internationale:  IndustriALL Europe si IndustriALL Global Union. Suntem cu plata cotizatiei la zi, la amandoua forurile sindicale, iar reprezentantii nostri participa la reuniunile organizate de acestea.

De asemeni, Comitetele Europene de Intreprindere, in special cele ale Arcelor Mittal si Tenaris sunt foarte active. Au fost mai multe intalniri, pe diverse sectiuni de activitate, s-au abordat teme si problematici de o diversitate tot mai mare, s-au structurat idei novatoare, s-au dezbatut si s-au analizat dificultatile economico-sociale ale momentului, s-a intarit parteneriatul dintre structurile sindicale si cele patronale la nivel european.